Wil je minder of geen folders ontvangen? Dan kan je een nee nee sticker bestellen. Volgens MailDB heeft 35% van de inwoners van Nederland tegenwoordig een nee/nee of een nee/ja sticker op de brievenbus geplakt. Hierdoor worden er daadwerkelijk minder folders gedrukt. Het bespaart 26 kilo folders per jaar volgens milieucentraal.

Voor het bestellen van een nee nee sticker heb je twee opties. Online bestel je vaak voor een klein bedrag een nee/ja of nee/nee sticker, via: https://www.neeneeneeja.nl/. Je betaalt hiervoor €3,25. Je krijgt hem voor dit bedrag thuisgestuurd. Je kunt hem ook gratis bestellen of afhalen bij de gemeente. Voor het afhalen hoef je vaak geen afspraak te maken.

Wel folders ontvangen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het wel prettig vindt om folders te ontvangen omdat je graag de aanbiedingen wilt weten. Logisch! De folders zijn echter geen afval, het papier kan namelijk goed gerecycled worden. Voor papieren folders zijn er ook verschillende milieubewustere keuzes te maken:

  1. Gooi oude, verlopen folders dan ook niet bij het restafval. Haal het plastic eraf en gooi de folders bij het papier. Zo kan hetzelfde stukje papier vaker mee!
  2. Je kunt via https://kiesjefolders.nl/ of https://folderkiezer.nl/ aangeven welke folders je graag wilt ontvangen. Zo spaar je de folders die je niet interessant vindt uit!
  3. Je kunt er ook voor kiezen om wel een nee/ja of nee/nee sticker te bestellen en je folders digitaal te ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld via Reclamefolder of Folderz. Je kan ze in je browser bekijken maar je kunt je ook aanmelden om ze via de mail te krijgen.

Waarom een nee nee sticker bestellen?

Gemiddeld ontvang je 83 folders per maand. Dat lijkt weinig, maar opgeteld zijn dit er 1000 per jaar volgende milieucentraal. Hiervan vindt je misschien maar 20% – 30% echt interessant en/of zijn van toepassing op jou. Vaak zitten deze folders ook nog in plastic verpakt, wat weer voor extra afval zorgt. Daar komt geadresseerd reclamedrukwerk nog bij.