Duurzame tips smartphone

7,7 miljard mobiele telefoons waren er in gebruik in 2020. Met een wereldbevolking van 7,8 miljard mensen betekent dit dat er ondertussen bijna 1 telefoon per wereldbewoner is. Het gewicht aan CO2 die daarvoor uitgestoten is ligt op 580 miljoen ton. Dat is 580.000.000.000 kilo CO2 volgens Mike Berners-Lee in zijn boek How bad are bananas? The carbon footprint of everything. Dit staat gelijk aan zo’n 1% van het totaal aan CO2 dat jaarlijks wereldwijd wordt uitgestoten. Terwijl ik dit aan het uitzoeken ben merk ik dat mijn wenkbrauwen ondertussen een aantal centimeters hoger zitten dan normaal gesproken. Ik kan het me bijna niet voorstellen. Tijd om te onderzoeken hoe we dat apparaatje waar we zo aan verknocht zijn geraakt op een groene manier kunnen gebruiken. Hier zijn 4 impactvolle duurzame smartphone tips!

1. Koop niet om de twee jaar een nieuwe smartphone

Dit is meteen de meest impactvolle aanpassing die je kunt doen. De productie van een Iphone 11 zou naar schatting 105 kilo aan CO2 volgens Berners-Lee. Hierin zit alles bij in: het transport, het maken van de kleinste onderdelen, de productie van het toestel tot aan de verpakking. Onderstaande tabel laat zien hoeveel CO2 jouw smartphone heeft gekost per jaar dat je hem gebruikt.

Aantal jaren in gebruikCO2 per jaar (kg)
1 jaar105 kg
2 jaar52.5 kg
3 jaar35 kg
5 jaar21 kg
7 jaar15 kg
10 jaar10,5 kg
Hoeveel kilo kost jouw smartphone per jaar?

Het is duidelijk dat het aantal kilo CO2 per gebruikt jaar flink daalt als je jouw smartphone langer gebruikt dan de twee jaar die jouw provider instelt in de standaard contracten. Een smartphone is na twee jaar normaal gebruik echt nog niet afgeschreven. Misschien wil jouw provider je dat doen geloven, dat snap ik. Want zo blijf jij die goed betalende klant. Je kan echter na twee jaar ook overstappen op een sim-only contract van een tientje per maand.. Lees hieronder snel hoe jouw telefoon het na twee jaar nog top doet.

2. Ga zuinig om met je telefoon

Want het is een waardevol apparaat. Niet alleen omdat het duur is in aanschaf, maar ook omdat het milieu meebetaalt op de CO2 balans. Hoe zorg je ervoor dat je jouw smartphone voor meerdere jaren kunt gebruiken? Onderstaande tips werken voor elk merk smartphone.

2.1 Tips batterij telefoon:
1. Zet ‘locatievoorzieningen’ zoveel mogelijk uit.

Hierdoor hoeft de GPS niet telkens aan te staan en dat scheelt veel batterij. De GPS-chip in jouw telefoon is nogal hongerig namelijk.

2. Bekijk welke apps veel energie gebruiken

Onder instellingen en dan ‘batterij’ is veel informatie te vinden over welke apps veel energie gebruikt hebben de afgelopen dag of dagen. Wellicht zijn er apps die je minder kunt gebruiken nu je weet dat het veel van je batterij vraagt!

3. Zet ‘achtergrondactiviteit’ uit.

Deze functie biedt apps de mogelijkheid om op de achtergrond data in de app die je gebruikt te verversen. Dit kan het alvast inladen van mails zijn, of het bijhouden van je locatie als je een app verlaadt. Maar het is in veel gevallen niet nodig waardoor je het ook uit kunt zetten en dat kan je per app aangeven. Het uitschakelen betekent niet dat je geen meldingen meer krijgt van bijvoorbeeld Whatsapp.

4. Gebruik de energiebespaarmodus

Dit spreekt voor zich, hierdoor verbruikt je telefoon minder dan in zijn gebruikelijke stand

5. Zet de helderheid van je scherm niet te hoog

Zonder dat je het merkt gebruikt een hoge helderheid echt een stuk meer energie dan een lage helderheid. Door jezelf aan te leren altijd je helderheid niet te hoog te laten staan, scheelt dat op den duur best wat!

6. Laat je telefoon ook soms ontspannen

Zet wifi, je netwerk ook eens uit en schakel de vliegtuigmodus in op bepaalde momenten dat je niet per se bereikbaar hoeft te zijn. Wellicht zou dat ’s nachts kunnen, of als je ’s avonds aan het eten bent.

7. Schakel een app uit als je hem hebt gebruikt

Hierdoor draait hij hoe dan ook niet meer op de achtergrond als je ook tip drie hebt toegepast. Zo weet je zeker dat er niet ongemerkt data of energie wordt gebruikt.

2.2 Laat je telefoon repareren!

Barst in je scherm? En is jouw telefoon leeg na een half uurtje bellen? Dat is vaak een cruciaal moment: koop je een nieuwe? Dit is ook het moment waarop je het meeste verschil kunt maken. Als je een nieuwe koopt, dan is daar weer 105 kg CO2 voor nodig geweest. De onderdelen die je laat vervangen hebben echter niet zo’n hoge CO2 foodprint, slechts een erg klein deel daarvan.

Mijn duurzame tip voor jouw smartphone? Breng hem naar een gespecialiseerde reparatiezaak! Die vind je tegenwoordig in elke stad. Er zullen niet altijd officiële onderdelen van het merk van jouw telefoon gebruikt worden voor de reparatie. Maar de onderdelen zijn vaak niet van echt te onderscheiden en je hebt vaak ook keuze in welke kwaliteit het onderdeel moet zijn. Hierdoor kan jouw telefoon met een nieuw scherm en een nieuwe accu weer als nieuw aanvoelen! Kosten? Tussen de 100 en 150 euro ben je vaak wel klaar met een dergelijke reparatie. Ook is jouw telefoon weer in waarde gestegen, mocht je besluiten hem te verkopen.

2.3 bescherm je telefoon

Iedereen kent het wel: je hebt je telefoon op de tegels laten vallen en natuurlijk is hij op je scherm terecht gekomen. Hartverzakking! En heel erg hopen dat je niet spinnenweb aan barsten over je scherm hebt lopen. Dit kun je makkelijk voorkomen door een goed hoesje en een screenprotector te kopen. Dit hoeft niet duur te zijn, en voor minder dan 20 euro kan je al klaar zijn. Wil je een duurzaam hoesje of screenprotector? ook die zijn te vinden op google!

3. Duurzamere smartphone?

Wel toe aan een nieuwe telefoon? Overweeg dan eens om een fairphone te kopen. Dit is een telefoon die geproduceerd wordt met onderdelen die makkelijk te recyclen en te vervangen zijn. Speaker, scherm, wifi-antenne, accu, camera of de microfoon kapot? Dit is niet een probleem, je kunt namelijk vrij eenvoudig de onderdelen zelf vervangen doordat de telefoon modulair gebouwd is. Bijkomend is dat de fairphone 3 zo’n 80 kg CO2 nodig heeft om geproduceerd te worden.

4. Laatste duurzame smartphone tip: koester dit stukje hoogstaande techniek

Dit laatste komt neer op het waarderen van het toestel dat je hebt. Zie je het als statusmiddel? Is het voor jou puur een gebruiksobject? Iets dat je leven makkelijker maakt? Het kan allemaal. Maar weet dat de afvalstapel hoger wordt met elke telefoon die je weggooit. Aan alle telefoons die je nieuw koopt hangt niet alleen een prijskaartje in euro’s, maar ook een prijskaartje in kilo’s CO2. Bedenk jezelf eens: is het écht nodig dat ik een nieuwe aanschaf? En waarom zou ik een nieuwe aanschaffen? Omdat je contract toevallig afgelopen is en je ‘een nieuwe mag uitzoeken?’ Wat aardig van je provider.

Het resultaat is misschien dat je met een wat oudere telefoon rondloopt. Het resultaat is ook dat je aan je omgeving laat zien dat je waardeert wat je hebt en dat het jou niet gaat om de complimentjes die je eventueel kunt krijgen als je met een gloednieuw apparaat aan komt zetten. Een complimentje voelt misschien een kort moment goed en maakt wellicht je dag. Maar geloof me, wetende dat je een duurzame keuze maakt door de keuze voor een nieuwe telefoon uit te stellen voelt ook goed. En dat is een langdurig goed gevoel, wat je bijblijft zolang je hem gebruikt.

Wat vind jij vind dit artikel over duurzame tips smartphone? Heb je misschien zelf een duurzame smartphone tip? Laat het mij hieronder weten!

De afbeelding is afkomstig van unsplash.com en is hier te vinden.