Het vervangen van mijn oude gloeilampen door duurzame verlichting was snel gedaan doen ik mijn huis wilde verduurzamen. Ik kwam erachter dat een gloeilamp al snel 8 keer meer stroom verbruikt dan een LED-lamp. Voor één gloeilamp kon ik dus in principe 8 LED-lampen laten branden. Ik heb voor mezelf een berekening gemaakt in wat het verschil is qua verbruik. 6 gloeilampen van 40 Watt heb ik vervangen. Zie hieronder wat het mij oplevert per lamp. Hierbij ben ik uitgegaan van een gemiddelde brandtijd van 1000 uur per jaar en een prijs van 22 cent per KWh.

Energieverbruik verminderen verlichting

Per jaar kostte het mij €52,80 om dagelijks 6 gloeilampen voor ongeveer 3 uur per dag aan te hebben. Met LED is dat slechts €6,60 voor een heel jaar. De LED-lampen kostten 5 euro per stuk. Waardoor de totale investering voor het vervangen van de gloeilampen €30,- was. De energiekosten opgeteld met de investeringskosten(€36,60) zijn dus nog lager dan alleen het verbruik van de gloeilampen per jaar (€52,80). Bizar! Binnen een jaar had ik de investering eruit en nu bespaar ik €46,20 per jaar! En daar hoef ik alleen de lamp maar voor aan te doen.

“Maar ik vind het licht van een gloeilamp zo gezellig.”

Dat dacht ik ook! Ik dacht altijd dat het licht van LED-lampen wat kil was. Maar dat is allang niet meer. Je kunt kiezen uit verschillende soorten kleuren licht. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin (k). Bekijk het hieronder in de tabel! Elk merk heeft weer wat andere benaming ervoor maar aan de hand van het aantal Kelvin (K) weet jij precies wat je koopt!

Verminder energieverbruik verlichting

Neem eens een kijkje op de website van Philips, daar staat het perfect uitgelegd met voorbeelden!

Wil jij ook duurzame verlichting?

Wat goed! Het beste moment daarvoor is nu. Want hoe eerder je energiezuinigere lampen hebt, hoe eerder je start met besparen. Kijk eens in huis wat jouw lampen eigenlijk allemaal verbruiken. Heb je lampen die heel heet worden als ze aan staan? Dan is dat een teken dat het een energieslurper is! Je kunt ook het lampje uit de lamp halen. Er staat altijd op wat het verbruik is. Wel eerst even de lamp uitzetten voor je dat doet ;).

Heb jij je huis al verduurzaamd? En hoe heb je dat gedaan? Laat het weten in de comments hieronder. Een energieneutrale wereld bereiken wel alleen samen. Meer tips lezen? Ga terug naar de homepage.