Duurzamer gamen: het is niet moeilijk! Vergeleken met console-gaming is pc-gaming flink meer energieverspillend. Terwijl game-pcs 10% vertegenwoordigen van alle game-consoles, gebruikt pc-gaming 40% van al het stroomverbruik door gaming. Dit onderzoek laat dat zien. Kunnen we daar wat aan doen? Zeker! Lees snel deze tips om erachter te komen hoe jij een stukje groener kunt gamen!

Tip 1: duurzamer gamen met een frame-limiter

We beginnen met een tip waar meteen veel mee te winnen valt. Wist je dat jouw videokaart altijd op zijn max rent tijdens het gamen? Hij probeert zoveel mogelijk beeldjes per seconde(fps) naar jouw beeldscherm te schieten. Daardoor krijgt hij het warm, gebruikt hij veel stroom en gaat hij vaak ook meer geluid maken. Je krijgt hierdoor wel het maximale vloeiende beeld. Maar, zie jij het verschil tussen 60 fps en 200 fps niet? Kan jouw scherm een hoge FPS niet weergeven? Of vind je een hoge fps niet zo belangrijk? Dan kan je prima uit de voeten met een ‘frame-limiter’. Nog niet al te lang geleden heeft NVIDIA in haar control panel deze optie toegevoegd.

Check deze website om erachter te komen hoe je een frame-limiter instelt voor NVIDIA videokaarten.

En deze website geeft informatie over het limitten van je fps als je een AMD kaart hebt.


Tip 2: Duurzame graphics-instellingen

Speel jij veel zware games? En heb jij jouw grafische-instellingen altijd op ultra-high staan? Overweeg eens om de instellingen op ‘ high’ te zetten, of op ‘ medium’. Scheelt zwoegen voor je processor en je videokaart. Het levert ook minder warmte op waardoor de pc minder hard hoeft te blazen om deze warmte weer kwijt te raken. Minder geluid dus ook!


Tip 3: Game-pc zelfbouwen?

Ga je zelf een game-pc bouwen? Overweeg dan goed van te voren welke componenten je echt nodig hebt. Is het die i7? Of kun je ook uit de voeten met een lichtere i5 processor? Bepaal welke componenten je echt nodig hebt. In de regel verbruiken krachtigere componenten meer dan minder krachtigere uit dezelfde lijn. Dit geldt natuurlijk ook als je een game-pc koopt. Hoeveel vermogen heb je echt nodig?


Tip 4: Check je voeding: hoe zuinig is deze?

De voeding(PSU) van je pc staat in direct contact tussen het stopcontact en de componenten. Niet al het vermogen dat jouw pc uit het stop-contact trekt wordt daadwerkelijk gebruikt. Een gedeelte wordt in warmte omgezet. Dit kan bijvoorbeeld 30% zijn van het totale vermogen dat verloren gaat aan warmte. Ga je een nieuwe voeding kopen voor jouw PC? let dan eens op de onderstaande icons. Deze vertellen je hoe efficiënt jouw voeding is.

Gamen op een groenere manier

Welk type voeding heb jij? Een voeding met een dergelijke aanduiding is in ieder geval 80% efficiënt. Kijk eens in het schema hieronder welke efficiëntie elke soort heeft.

80 Plus80 Plus
Bronze
80 Plus
Silver
80 Plus
Gold
80 Plus
Platinum
80 Plus
Titanium
Efficiëntie80%82-85%85-88%87-90%89-92%90-94%
Bron: velocitymicro

Het energieverbruik per voeding verschilt dus nogal veel! De platinum variant is te verkrijgen tussen de 80 en 100 euro nieuwprijs. Voor een variant met het Titanium label betaal je wel wat meer, dan zit je al snel rond de 200 en 300 euro. Ik heb destijds een voeding aangeschaft via marktplaats voor 40 euro met een zilver label. Deze was nog ongebruikt. Tips om goede spullen te vinden op marktplaats? Lees verder in dit blog met tips voor het handelen op marktplaats.

Benieuwd wat de besparing kan zijn? Hieronder heb ik het voor je uitgerekend!

EfficiëntieAantal Watts PSUGemiddeld aantal Watts (W)Kosten per Kw/hUren per weekUren per jaar Aantal Kw/h per jaarTotale kosten
80%500625€0,24 8416260€62,40
90%500555,56€0,248416231,1€55,47
Verschil in kosten bij efficiëntie van 80 en 90 % met een PSU van 500W en 8 uur gebruik per week

Tip 5: Schakel de pc uit

Misschien een voordehand liggende tip, maar zet je game-pc uit als je hem niet gebruikt! Ondanks dat de PC niet zo hard hoeft te werken kan het zijn dat de pc veel stroom verbruikt. Dit omdat de processor, het geheugen, eventuele lichteffecten en uiteraard de videokaart niet gebouwd zijn om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Het kan daarom zijn dat jouw pc ongemerkt veel stroom verbruikt als je hem niet gebruikt. Het verbruik kan zo 100-150W zijn, zie het onderzoek van Hardware Info. Switch it off! Wellicht heb je een snelle SSD-schijf erin zitten waardoor hij ook snel weer opgestart is. Bekijk hieronder wat een pc verbruikt als je hem 8 uur per week laat draaien.

Sluipverbruik (W)Aantal uren
per week
Prijs Kw/hAantal Kw/h
per week
Aantal Kw/h
per jaar
Kosten
per jaar
100W8€0,24€0,1941,6€ 10,-
200W8€0,24€0,2983,2€ 20,-
Kosten game-PC die 8 uur per week draait zonder te gebruiken

Conclusie

PC-gaming verbruikt relatief gezien veel energie. De kracht die nodig is voor gaming kost meer energie dan emailen of internetten. Ook verbruiken de benodigde componenten voor pc-gaming zoals de processor en videokaart standaard meer energie dan je misschien nodig hebt. Er is daarom genoeg dat je kunt doen om op een groenere manier te gamen! Welke tip werkt voor jou het beste? Laat het hieronder weten in de comments!

Bronnen

  • Featured Image: Photo by Mateo Vrbs on Unsplash
  • Hardware Info; Onderzoek: gaming-PC’s zorgen voor 40% totaal gaming-stroomverbruik in 2020: https://nl.hardware.info/nieuws/44541/onderzoek-gaming-pcs-zorgen-voor-40-totaal-gaming-stroomverbruik-in-2020
  • Velocitymicro; What is Power Supply Efficiency and Why is it Important?: https://www.velocitymicro.com/blog/what-is-psu-efficiency-and-why-is-it-important/