Wil jij energiebesparen op jouw koelkast?

Goed idee! Energiebesparen op koelkast is al snel gedaan omdat hij dag en nacht aan staat. Door kleine dingen aan te passen is er al snel veel winst te boeken. Heb je een wat oudere koelkast? Dan kunnen deze tips extra veel effect hebben. Lees ze snel!

 1. Hoe koud staat jouw koelkast?
  Voor veel etenswaren wordt aanbevolen het niet warmer te zetten dan 7 graden. Stel daarom je koelkast in op 6 graden. Dan zit je voor veel voedsel veilig!
 2. Bevroren restje ontdooien?
  Zet dit restje dan in de koelkast om te ontdooien. Hierdoor hoeft de koelkast lange tijd minder hard te werken. Jouw ontdooiende avondeten helpt de koelkast namelijk!
 3. Pak eens je waterpas erbij
  Je koelkast is gemaakt om waterpas te staan. Hierdoor sluit de deur op de juiste manier. Staat hij scheef? Dan kan het zijn dat de deur niet goed sluit. Daardoor kan er een kier ontstaan tussen de deur waar warme lucht door naar binnen kan. Zelfs een kleine kier kan er al voor zorgen dat jouw sluipverbruik toeneemt!
 4. Plaats je koelkast op een handige plek
  Heb je geen inbouwkoelkast in je keuken? Zet hem dan bij voorkeur niet in de zon of naast een fornuis als je daar ruimte voor hebt.
 5. Eten af laten koelen
  Laat eten buiten de koelkast of vriezer afkoelen. Heb je een restje over? Of misschien wel een hele pan soep? Laat dit dan eerst afkoelen buiten de koelkast. Hierdoor warmt de koelkast niet van binnen op en hoeft de koelkast ook minder hard te werken. Beter ook voor de producten die naast je restje staan omdat de temperatuur binnenin minder schommelt.
 6. Zorg voor ruimte achter de koelkast
  Hierdoor kan de warmte goed ontsnappen die de koelkast aan de achterkant produceert. Houd 5 – 10 centimeter aan.
 7. Heb je ijsvorming aan de binnenkant van de koelkast of vriezer?
  Dan moet jouw koelkast/vriezer ontdooit worden. Twee milimeter aan ijsvorming kan het energieverbruik al met 10% doen toenemen.
 8. Doe je koelkast meteen dicht als je hem gebruikt hebt
  De kou is snel vervlogen! Even een beker melk in schenken voordat je de deur sluit kan je dus beter niet doen.
 9. Ontdooi je koelkast/vriezer in de winter. Je kunt dan de inhoud even buiten zetten zodat het niet opwarmt. Hierdoor hoeft je koelkast of vriezer minder werk te doen als hij ontdooit is en weer aan gaat.
 10. Tijd voor een nieuwe koelkast? Is je oude koelkast stuk? En ben je op zoek naar een nieuwe? Kijk dan eens goed naar alle energielabels. Die zijn recent in 2021 aangepast met een nieuwe schaal. Een koelkast met C of D is tegenwoordig een redelijk zuinige koelkast. Qua energiekosten kan je dan denken aan 30 – 40 euro per jaar. Koelkasten met een A of B label zijn er nu ook al. Wel zijn die op dit moment nog redelijk prijzig. Het voordeel is wel dat je dan maar 25 euro energiekosten per jaar hebt. Wellicht het overwegen waard als je bedenkt dat dure koelkasten vaak ook veel langer mee gaan, zie deze pagina.
 11. Volle koelkast of lege koelkast? Het kostte mij nogal wat zoekwerk online om erachter te komen wat beter is. Een volle koelkast heeft een ‘koudebuffer’ opgebouwd door alle producten die erin zitten. Hierdoor zal hij minder snel afkoelen als je de deur opent. Een lege koelkast heeft veel lucht die gekoeld moet worden. Juist deze lucht koelen zou veel energie kosten. Anderen beweren weer dat een lege koelkast minder energie gebruikt, omdat de koelkast minder hard hoeft te ‘werken’. Ik ben er nog niet overuit. Wel heb ik een energiemeter op mijn verlanglijstje gezet. Dan maar zelf uitzoeken! Wordt vervolgt…

Heb jij nog meer tips om energie te besparen op koelkast? Deel het met de wereld hieronder in de comments!

Meer energiebesparen?

Wil je graag meer besparen? Lees dan ons artikel met alle bespaartips. Bespaar geld en spaar het milieu!