Sluipverbruik, het klinkt heel geniepig. En dat is het misschien ook wel een beetje. Het is als het donkere gezoem van de koelkast op de achtergrond wat je pas opmerkt als de koelkast afslaat. Sluipverbruik zorgt ervoor dat jouw energierekening hoger uitvalt zonder dat je het echt merkt. En het hoeft niet eens! Sluipverbruik verminderen? Door kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat jouw sluipverbruik snel vermindert. En daarmee daalt jouw energierekening! Tip van de sluier: het heeft ook veel te maken met hoe je apparatuur gebruikt. Onder sluipverbruik noem ik ook het niet-efficiënt gebruiken van apparaten zonder het te merken.

Tips om jouw sluipverbruik te verminderen

Tip 1: Stekkers uit het stopcontact of zet de knop uit

Maak er voor jezelf een groene routine van om stekkers uit het stopcontact te halen of de knop van de stekkerdoos om te zetten. In het begin moest ik er wel een beetje aan wennen dat de stekkers altijd uit de stopcontacten waren. Het kost elke keer dat je een apparaat wil gebruiken of hebt gebruik even moeite. Vaak vergat ik het maar na een tijdje zat het zo in mijn systeem dat ik het gedachteloos doe. Als ik ga slapen dan kijk ik even rond in de woonkamer waar er nog apparaten op standby staan of stekkers in het stopcontact zitten. De wifi laat ik altijd wel aanstaan, maar de tv, opladers, stekkerdozen, lampen of computers zitten standaard niet in het stopcontact. Of ik doe de stekkerdoos uit met de aan/uit knop.

Tip 2: Sluipverbruik verminderen met je koelkast/vriezer

Sluipverbruik verminderen van koelkast
Sluipverbruik in je koelkast verminderen

Jouw koelkast en vriezer kunnen zonder dat je het merkt veel invloed hebben op je energieverbruik. Zelfs als je een zuinige koelkast hebt, dan nog zijn er bepaalde dingen waar je op kan letten. Het sluipverbruik verminderen van je koelkast? Lees snel deze tips!

 1. Check hoe koud je koelkast staat
  Voor veel etenswaren wordt aanbevolen het niet warmer te zetten dan 7 graden. Stel daarom je koelkast in op 6 graden. Dan zit je voor veel voedsel veilig!
 2. Een restje eten uit de diepvries?
  Laat het dan ontdooien in de koelkast. Hierdoor hoeft de koelkast lange tijd minder hard te werken. Jouw ontdooiende avondeten helpt de koelkast namelijk!
 3. Pak je waterpas er eens bij
  Je koelkast is gemaakt om waterpas te staan. Hierdoor sluit de deur op de juiste manier. Staat hij scheef? Dan kan het zijn dat de deur niet goed sluit. Daardoor kan er een kier ontstaan tussen de deur waar warme lucht door naar binnen kan. Zelfs een kleine kier kan er al voor zorgen dat jouw sluipverbruik toeneemt!
 4. Plaats je koelkast strategisch
  Heb je geen inbouwkoelkast in je keuken? Zet hem dan bij voorkeur niet in de zon of naast een fornuis als je daar ruimte voor hebt.
 5. Eten afkoelen
  Laat eten buiten de koelkast of vriezer afkoelen. Heb je een restje over? Of misschien wel een hele pan soep? Laat dit dan eerst afkoelen buiten de koelkast. Hierdoor warmt de koelkast niet van binnen op en hoeft de koelkast ook minder hard te werken. Beter ook voor de producten die naast je restje staan omdat de temperatuur binnenin minder schommelt.
 6. Zorg voor ruimte achter de koelkast
  Hierdoor kan de warmte goed ontsnappen die de koelkast aan de achterkant produceert. Houd 5 – 10 centimeter aan.
 7. Heb je ijsvorming aan de binnenkant van de koelkast of vriezer?
  Dan moet jouw koelkast/vriezer ontdooit worden. Twee milimeter aan ijsvorming kan het energieverbruik al met 10% doen toenemen.
 8. Doe je koelkast meteen dicht als je hem gebruikt hebt
  De kou is snel vervlogen! Even een beker melk in schenken voordat je de deur sluit kan je dus beter niet doen.
 9. Ontdooi je koelkast/vriezer in de winter. Je kunt dan de inhoud even buiten zetten zodat het niet opwarmt. Hierdoor hoeft je koelkast of vriezer minder werk te doen als hij ontdooit is en weer aan gaat.

Tip 3: Verwarming

Sluipverbruik verminderen van verwarming
Sluipverbruik verminderen van je verwarming

Het verwarmen van je woning kost veel energie, dat is bij velen bekend. In de winter valt je energierekening daarom vaak hoog uit. Hoe zou je deze kosten envoudig kunnen dempen?

 1. Schijnt de zon tijdens een winterdag? Zorg ervoor dat je gordijnen/ luxaflexen/etc open hebt! Zeker met goed geïsoleerd glas kan de zon jouw interieur verwarmen zonder dat het je iets kost! Eventueel kan je zelfs een donker(zwart) kleed over een stoel of tafel hangen dat in de zon staat. Donkere kleuren nemen warmte op waardoor het veel warmte afgeeft. Gratis verwarming!
 2. Plaats folie achter de verwarming. Hierdoor trekt er minder warmte de muur in omdat het zilverfolie de warmte weerkaatst de kamer in. Sluipverbruik waar ik niets van wist voordat ik mij erin ging verdiepen. Een besparing van maximaal 10% is door het plaatsen van dit folie al snel gemaakt. Het folie is vaak bij de bouwmarkt te koop. Of zoek eens online op ‘radiatorfolie’. Een pakje radiatorfolie heb je al in huis tussen €10 en €20. Deze investering kan je binnen één winter terugverdient hebben! Easy-win!
 3. Zet je verwarming lager voordat je gaat slapen. Ga jij altijd rond 23:00 uur naar bed? Dan kan je je verwarming rond 22:00 uur al lager zetten. Scheelt weer een uur aan stookkosten. Volgens milieucentraal kan je verwarming ’s nachts naar 15 graden. Daarbij kan je besparing €180 per jaar zijn. Met vloerverwarming zou dat 17-18 graden zijn.
 4. Verwarm alleen ruimtes waar je bent. Let altijd goed op waar de verwarmingen in jouw huis aan staan. Ruimtes waar je weinig bent, laat daar de verwarming standaard uit. Dit kan je een besparing van 240 euro per jaar opleveren volgens milieucentraal. De moeite waard dus!

Tip 4: Pro-tip: Koop een energiekostenmeter.

In bouwmarkten zijn ze te koop: energiekostenmeters. Deze steek je in het stopcontact en daarmee kan je het stroom verbruik meten. Op sommige kan je ook het energietarief instellen zodat je meteen de kosten ziet. Hierdoor kom je er pas echt goed achter hoeveel jouw apparaten verbruiken! Een dergelijke meter heb je in huis tussen de €20 en €60.

Deel jouw tips voor het verminderen van sluipverbruik!

Dat waren mijn tips! Heb jij nog meer tips of andere dingen in jouw huis verandert? Laat het weten hieronder in de comments. Een beter milieu bereiken we ten slotte alleen samen.