Laagste wattage LED-Lamp 2024 

Laagste Wattage Led-lamp. Welke LED-Lamp gebruikt de minste Wattages? En welke LED-Lamp is daarmee het zuinigst? Dit artikel helpt jou bepalen welke LED-lamp het zuinigst is voor jou! Ook staan er onderaan de pagina een aantal duurzame led-lampen met een erg laag wattage. Doe er je voordeel mee!

Wat is Wattage LED-Lamp?  

Het aantal Watt van een lamp staat voor het elektrische vermogen dat een lamp verbruikt. Of kortweg: “hoeveel stroom hij verbruikt”. De Led-lampen van tegenwoordig kan je kopen tussen de 2-8 Watt. Het aantal Watt zegt echter niks over hoeveel licht een lamp geeft. Het is enkel een eenheid om het verbruik te beschrijven. Zo kan een Led-lamp van 6 Watt meer licht geven dan een oude gloeilamp van 40 Watt. Hierover straks meer. 

Kosten Led-lamp per jaar 

Wat kost een Led-lamp gemiddeld per jaar? Een Led-Lamp van 6 Watt verbruikt in een uur 0,006 kWh. Doe dit maal de prijs voor een kWh en je weet hoeveel geld jouw LED-Lamp per uur kost. Bij een prijs van 0,33ct per kWh is dat 0,33 * 0,006 kWh = €0,00198. Een avond 5 lampen van 6 Watt 5 uur laten branden kost je dan in totaal €0,0495. Zo’n €5 cent dus! Ter vergelijking: 5 oude gloeilampen van 40 Watt per stuk zouden in dit tijdsbestek €0,33 kosten. Op jaarbasis maakt dit een groot verschil. Namelijk: €18, 07 vs €120,45, gerekend met 365 dagen, 5 branduren per dag.

Aantal Lumen Led-Lamp 

We hadden net al geconcludeerd dat het aantal Watt niks zegt over hoeveel licht een lamp geeft. Daar is een andere eenheid voor: het aantal Lumen. Hoe meer Lumen, hoe feller de lamp. Vaak zie je dat mensen kiezen voor een hoog aantal lumen voor bijvoorbeeld een keukenlamp en een lager aantal Lumen voor een lamp in de woonkamer. Maar, smaken verschillen!  

Hoeveel Lumen nodig? 

Hoeveel lumen je nodig hebt, is dus per persoon verschillend. Volgens Lichtexpert zou je het volgende kunnen hanteren: 

Ruimte Benodigd aantal Lumen 
 Badkamer 2.000 – 4.000 Lumen 
 Bureaukamer 3.000 – 6.000 Lumen 
 Eetkamer 3.000 – 6.000 Lumen 
 Keuken 5.000 – 10.000 Lumen 
 Slaapkamer 2.000 – 4.000 Lumen 
 Zithoek 1.500 – 3.000 Lumen 
Bron: https://www.lightexpert.nl/blogs/informatie/hoeveel-licht-heb-ik-nodig/

Wat is Lux?

En dan heb je ook een de term ‘Lux’. Wat is lux? Lux is de omschrijving van hoeveel licht een lamp op een bepaald oppervlakte kan laten schijnen. Het is het aantal Lumen per vierkante meter. Je kijkt hier vooral naar als je specifiek een bepaalde hoeveelheid licht op bijvoorbeeld een werkblad, of in een winkel wil laten schijnen. Doorgaans wordt hier alleen naar gekeken als er onderwerpen met een minimale hoeveelheid licht moeten worden belicht.

Levensduur Led-Lamp

De levensduur van een LED-lamp verschilt per type en per merk. Grofweg zou je er vanuit kunnen gaan dat je bij gemiddeld gebruik zo’n 10 tot 15 jaar plezier kan hebben van je LED-lamp. Het aantal branduren van een LED-lamp ligt gemiddeld tussen de 15.000 en 50.000 branduren. Dit is veel langer dan een ouderwetse gloeilamp, waarbij uitgegaan werd van zo’n 1000 branduren.

Waarom heeft Led-Lamp energielabel f of energielabel g? 

Een Led-lamp met een energielabel f of g lijkt erg onzuinig. Dit komt met name omdat dit een Led-lamp is uit een wat oudere generatie. In 2021 is het energielabel aangepast waardoor deze oudere generatie een lagere energieklasse krijgen. Voor 2021 had diezelfde lamp misschien wel een A-score, maar tegenwoordig wordt dat ingeschaald als een slechtere score. En dat heeft een logische reden: er komen namelijk steeds betere en energiezuinigere Led-lampen op de markt. Als de schaal van de energieklasse niet aangepast zou worden, dan hebben we op een gegeven moment LED-lampen met een energieklasse A++++++.  

Wat bepaald hoe zuinig een LED-lamp is? 

De laagste wattage LED-lamp is echter niet direct een zuinige lamp. De zuinigheid van een lamp wordt namelijk bepaald door de hoogte van de wattage ten opzichte van het aantal Lumen. Hoe hoger het aantal Lumen en hoe lager het aantal Watt, hoe zuiniger de lamp is. Dus: hoe meer lichtopbrengst en hoe minder verbruik, hoe groener het energielabel wordt. Met een moderne LED-lamp met een energielabel A heb je dus eigenlijk ‘meer Lumen voor je geld’ ten opzichte van een LED-lamp met energielabel A van voor 2021.  

Laagste Wattage LED-lamp 

De eerste stap voor het vinden van de laagste wattage LED-lamp is bepalen hoeveel Lumen je nodig hebt. Heb je 3000 Lumen nodig (zie het schema hierboven)? Dan kijk je in die categorie voor de laagste wattage LED-lamp. Dan heb je de zuinigste lamp te pakken voor jouw situatie. Of je kijkt simpelweg naar het beste energielabel in de categorie die je zoekt. 

Led-lampen met energielabel A 

Hieronder heb ik een aantal LED-lampen op een rijtje gezet die écht zuinig zijn op dit moment. Deze hebben een energielabel A van het nieuwe energielabel en gaan volgens de omschrijven tot 50 jaar mee. Mocht je via de link een LED-lamp kopen, dan ontvangt deze website hierover een kleine commissie. Hierdoor kunnen we de kosten dekken die gemaakt worden om deze website draaiende te houden. 

Grote Fitting (E27) Laag wattage LED-lampen

Aantal Lumen: 485 lm (lichtsterkte:💡)

 

Aantal Lumen: 1095 lm (lichtsterkte: 💡💡)

Aantal Lumen: 1535 lm (lichtsterkte: 💡💡💡)

Kleine fitting(E14) laag wattage LED-lampen 

Aantal Lumen: 485 lm (lichtsterkte:💡)

Affiliate links (gesponsorde links). Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat als jij iets koopt via een link naar een webshop op deze pagina dat Groene Routines een klein percentage van de aankoopsom ontvangt van de webshop. Dit gebruiken wij om reclamevrij content aan te bieden wat jou kan helpen om duurzamer te leven.