Verlichting speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, zowel thuis als op het werk. Met de opkomst van milieubewustzijn en de noodzaak om energie te besparen, zijn LED-lampen, spaarlampen en tl-buizen populaire keuzes geworden. Maar welke is de beter keus: de led-lamp of spaarlamp? Laten we eens dieper ingaan op het verbruik van LED-lampen versus spaarlampen en TL-lampen.

Is een LED-lamp zuiniger dan een Spaarlamp?

De vraag of een spaarlamp of ledlamp zuiniger is, is makkelijk te beantwoorden. In vergelijking met spaarlampen, verbruiken LED-lampen aanzienlijk minder energie voor dezelfde hoeveelheid licht. Een Spaarlamp heeft tegenwoordig vaak een energielabel van F of G terwijl de ontwikkeling van LED-lampen nog steeds doorgaat en je ook lampen met energielabel A hebt.

Verbruik van LED-lampen

Het verbruik van LED-lampen is aanzienlijk lager dan dat van traditionele gloeilampen, tlbuizen of spaarlampen. Gemiddeld verbruiken LED-lampen ongeveer 80-90% minder energie dan traditionele gloeilampen en ongeveer 50-60% minder dan spaarlampen. Deze besparing wordt nog duidelijker wanneer we kijken naar de levensduur van LED-lampen, die vaak een stuk langer is dan die van spaarlampen.

Om het verschil te berekenen heb ik een gemiddelde spaarlamp erbij gepakt van 500 lumen (Energielabel G). Ook heb ik er een LED-lamp bij gepakt met 485 lumen (Label A). Bij 8 branduren per dag en een Kwh prijs van €0,33 zijn dit de verschillen:

LampWattPrijs per jaar
Spaarlamp10€9,64
LED-lamp2.3€2,216

Voor het verbruik van één spaarlamp kan je in dit voorbeeld dus bijna 4,5 LED-lampen aanzetten. De nieuwe generatie LED-lampen met energielabel A zijn ook wel erg zuinig. Onderaan dit artikel heb ik er verschillende voor je op een rijtje gezet.

Led-lamp vs spaarlamp: nog meer voordelen

Naast het lagere energieverbruik, hebben LED-lampen ook het voordeel dat ze direct op volle helderheid branden, terwijl spaarlampen tijd nodig hebben om op te warmen. LED-lampen zijn ook robuuster en minder gevoelig voor frequente schakelingen, wat bijdraagt aan hun langere levensduur. Daarnaast bevatten spaarlampen kwik, wat vrij kan komen als de lamp stuk gaat.

Verbruik TL-lamp vs. LED-lamp

Bij de vergelijking van het verbruik tussen TL-lampen en LED-lampen, staan LED-lampen wederom aan de top wat betreft energiezuinigheid. LED-lampen verbruiken gemiddeld tot 60% minder energie dan TL-lampen en bieden een gelijkwaardige of betere lichtkwaliteit. Dit maakt ze een ideale keuze voor zowel jouw woonkamer of bedrijfspand.

Hoe weet je hoe zuinig de lamp is die je koopt?

Hoe minder Watt, hoe minder vermogen je lamp nodig heeft. Dus hoe lager het aantal Watt, hoe zuiniger de lamp. Zou je denken. Dat is gedeeltelijk waar, maar is niet het hele verhaal. Bij een lamp kijk je altijd naar de lichtopbrengst (Lumen) per Watt. Hierop is het energielabel gebaseerd. Heb jij een energiezuinige lamp met label A? Dan kan je ervan uitgaan dat je veel ‘licht voor je geld’ krijgt en je dus een efficiënte, energiezuinige lamp hebt. Kijk onderaan deze pagina voor verschillen lampen met label A. 

Energiezuinig LED-lamp kopen

De overstap naar LED-verlichting is een slimme keuze voor iedereen die energie en geld wil besparen. Met hun lagere energieverbruik, langere levensduur en hogere efficiëntie zijn LED-lampen een duidelijke winnaar in de vergelijking met spaarlampen en TL-lampen. Hieronder heb ik een aantal LED-lampen voor je opgesomd met energielabel A:

FittingEnergielabelFormaatAantal WattBekijk Prijs
E27AKlein2.3WBekijk prijs
E27AGroot2.3WBekijk prijs
E27AGroot4.0WBekijk prijs
E14AGroot2.3WBekijk prijs

Affiliate links. Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat als jij iets koopt via een link naar een webshop op deze pagina dat Groene Routines een klein percentage van de aankoopsom ontvangt van de webshop. Dit gebruiken wij om reclamevrij content aan te bieden wat jou kan helpen om duurzamer te leven.