Over een paar weken is het zover, dan gaat mijn nieuwe energiecontract in. En die rekening valt maandelijks 60 euro hoger uit dan dit jaar. Wellicht herken je dit en zoek net als ik naar mogelijkheden om minder gas te verbruiken. Je kunt door efficiënt te verwarmen al snel een paar tientjes per maand besparen. Ik heb laatst op verschillende manieren hier iets aan gedaan. Lees snel wat jij ook gemakkelijk kunt doen!

Tip 1: Maak je verwarming schoon

Een tijdje geleden keek ik niets vermoedend eens achter de verwarming. Ik was me er helemaal niet van bewust dat mijn verwarming zo vol met stof zat. Samen met mijn vrouw woon ik nog niet zo lang op dit adres. En de vorige eigenaresse had een hond én een kat. Ik zal de details besparen, maar een schoonmaakbeurt was gaan overbodige luxe. Super zonde, want daardoor werd op verschillende plaatsen in de verwarming de luchtstroom geblokkeerd. Dit is een belangrijke functie van een verwarming want daardoor warmt de lucht in je huis het beste op.

Op internet vond ik een langwerpige radiatorborstel waarmee je gemakkelijk het rooster aan de binnenkant schoon maakt. Deze heb ik besteld en een aantal dagen erna ben ik ermee aan de slag gegaan. Bonus tip: heb jij dit ook al even niet gedaan, houd dan de stofzuiger bij de hand 😉

Tip 2: minder gas verbruiken door radiatorfolie

Een pakje radiatorfolie is niet duur, voor 15 euro had ik genoeg voor de hele woonkamer en ook nog een kamer boven. Het kost je een zaterdagmiddagje om het allemaal te bevestigen. Het voordeel is dat de warmte van de verwarming niet meer weg trekt via de buitenmuren. En dat scheelt aanzienlijk.

Tip 3: Zet je thermostaat standaard lager om minder gas te verbruiken

Misschien een tip die je wel eens vaker gehoord hebt, maar het is een tip die niet in dit rijtje kan ontbreken. Je verwarming verlagen van 20 graden naar 19 graden kan al een besparing opleveren van 80 – 90 euro per jaar. Met elke graad lager bespaar je 6 – 7 % op je gasrekening. Haal die dikke trui maar uit de kast!

minder gas verbruiken

Tip 4: Gebruik isolatietape

Isolatietape heb ik gebruikt bij kieren in het raamkozijn. Soms sluit een raam niet helemaal goed af en komt er een koude luchtstroom binnen. Hierdoor kan het kouder voelen in de kamer dan dat het eigenlijk is. Heb jij (klap) raampjes die open kunnen? Dan kan het zo maar eens zijn dat daar koude lucht door komt. Met je hand kan je dit makkelijk voelen. Met tape kun je deze kieren vrij eenvoudig afplakken waardoor het al snel 80-90% minder tocht uit die kier. En dat merk je doordat er minder koude lucht door het huis trekt. Het klimaat in je woning voelt dan ook al aangenamer op een lagere temperatuur. Kan je jouw thermostaat weer een tikkie lager zetten!

Tip 5: Draai radiatoren dicht als je niet in de kamer bent

Dit is er een die je snel vergeet. Soms loop ik de werkkamer in en is het er lekker warm. Balen! Want de laatste keer dat ik in de kamer was is dan misschien al wel een dag geleden. En dat betekent dat de verwarming een aantal uur voor niets heeft aangestaan in die kamer. Dat is niet nodig, kost veel geld en is zonde van het gas dat er nodig was voor de verwarming. Wen jezelf aan om de verwarming uit te draaien als je de kamer voor langere tijd verlaat. Een echte groene routine!

Tip 6: Zorg voor de juiste waterdruk

Je kunt ook gas besparen door ervoor te zorgen dat er genoeg waterdruk staat. Onder de 1,5 bar kan jouw CV namelijk het water niet goed rondpompen. Zie dit artikel. Tussen de 1,5 en 2,0 bar zit je vaak goed. Om te checken welke waterdruk ideaal is voor jouw CV ketel dan kan je altijd even googlen op het serienummer. Zit je boven de 2,0 bar? Dan kan het zo zijn dat er teveel waterdruk is. Het ontluchten van het systeem is dan belangrijk.

Tip 7: Op tijd de thermostaat naar beneden zetten

Som vergeet ik het, maar meestal gaat het goed. Het op tijd naar beneden zetten van de thermostaat. Rond 23:00 uur ga ik meestal slapen, maar rond 22:00 uur zet ik de verwarming vaak al lager naar 15 graden. Dat betekent concreet een uur minder lang stoken! De restwarmte in de radiatoren zorgt ervoor dat het ook maar langzaam afkoelt.

Tip 8: Koop een radiatorventilator

Het klinkt niet alleen lekker, het kan je ook een flinke besparing opleveren: radiatorventilatoren! Als je googled op deze term dan zul je er verschillende vinden die een besparing van tussen de 15-22% claimen. Ik heb er verschillende gekocht voor in de woonkamer. Wel zijn ze wat aan de prijzige kant. Ik heb ze daarom gekocht met een korting via mijn bank. Hierdoor had ik een besparing van 15% te pakken. Dat scheelde me een toch weer een aantal tientjes op drie ventilatoren (genoeg voor de woonkamer). Ze zijn gemakkelijk te monteren want je kunt ze gewoon met wat magneten aan de verwarming klikken. Wel is het aan te raden om tip 1 hierbij even goed toe te passen. De ventilatoren versterken namelijk de luchtstroom door de verwarming. Als er veel stof in de verwarming zit, dan blokkeert dat de luchtstroom. Google eens of dit voor jou ook een oplossing zou kunnen zijn! Wil je hier meer over lezen? Lees dan onze review over deze radiator ventilator!

Tip 9: Verwarmingsbuizen isoleren

Ongemerkt kun je warmte verliezen doordat de verwarmingsbuizen warmte afgeven aan ruimtes waar dat niet moet. Zo loopt bij ons de buis met aanvoer van verwarmd water door de werkkamer naar beneden. Deze buis wordt erg warm omdat het net verwarmde water erdoor stroomt. Een gedeelte van deze warmte gaat verloren doordat de warmte in de werkkamer al wordt afgegeven. Zonde, want dat is niet de bedoeling! Je kunt dit relatief eenvoudig oplossen door isolatiemateriaal te kopen voor om de buizen. Hierdoor verlies je minder warmte ‘onderweg’ en wordt jouw huisverwarming effectiever.

Bonus tip: Thuiswerken? houd rekening met het gasverbruik!

Door het thuiswerken kan het zo zijn dat je veel meer aan het stoken bent dan anders. Wij zitten veel op ons werk waardoor er ook veel uren zijn op een dag waar we niet hoeven te stoken. We hebben wel een thuiswerkplek ingericht op een kamer boven. Deze wordt snel behaaglijk warm waarbij we beneden de verwarming maar op 17 graden hebben staan. Bij deze kamer hebben we wel alle bovenstaande tips toegepast. Hierdoor kunnen we echt minder gas verbruiken als het koud is en we wel thuis moeten werken.

Wil je meer besparen?

Meer besparen betekent een lagere energierekening, en je spaart het milieu. Lees het artikel met alle bespaartips!