Waterbesparende kranen in huis installeren kan veel verschil maken. Maar de ene waterbesparende kraan is niet de andere. Waar moet je op letten? En wat zijn de beste opties om water te besparen? Lees de tips snel want er is echt wat te besparen hier! Een waterbesparende kraan bespaard namelijk op twee punten: elektriciteits/gasverbruik én je waterverbruik.

Waterfilters/doorstroombegrenzers

Dit is een goedkope en makkelijker manier om met jouw huidige kraan flink wat water te besparen! Je draait je douchekop van de slang af en je stopt het filter vervolgens in je douchekop. Dit kan je tot 40% water besparen per douchebeurt! Een dergelijk filter koop je hier en zijn veelal universeel te gebruiken. Het voordeel is dat je niet veel verschil merkt in de waterstraal volgens de leverancier. Makkelijke en goedkope winst dus!

Voorbeeld waterbesparende filters

Een standaard regendouche gebruikt zo’n 12-15 liter water per minuut. Stel dat jij 5 keer per week 5 minuten doucht, dan kan dat al oplopen tot 375 liter water. Met een waterbesparende filter is dat nog maar 225 liter water. Per jaar is je verbruik dan niet 19.500 liter maar 11.700 liter. Een besparing van 7800 liter! Heb je een gezin of leef je samen? Dan is je besparing per jaar natuurlijk nog groter.

Waterbesparende douchekoppen

Deze optie is wat duurder dan de eerste optie. Maar als je toe bent aan een nieuwe, waterbesparende kraan of je wilt een hogere besparing hebben dan is het interessant om eens te kijken welke douchekop voor jou geschikt is. Klik op de link om Besparende douchekoppen te vinden! Of bekijk de opties hieronder in de tabel.

  1. Sanivo. Max Liters per minuut: 5,5. Prijs: €39,99. Link: Waterbesparende douchekop Sanivo
  2. Tiger. Max Liters per minuut: 5,94. Prijs: €19,95. Link: Waterbesparende douchekop Tiger
  3. Grohe: Max Liters per minuut: 9. Prijs: €69,71 Link: Waterbesparende douchekop Grohe

Waterbesparende kranen

Ook wastafelkranen of kranen in de keuken kunnen waterbesparend zijn. Deze kranen zijn bij de bouwmarkt aan te schaffen of online te bestellen. Let hierbij ook goed op wat het verschil is tussen het aantal liters dat er maximaal door de kraan loopt. Ook kan je hier nog eens kijken of je een doorstroombegrenzer uit het begin van het artikel kunt toevoegen.

Heb jij al waterbesparende kranen? Of wil je meer tips?

Wil je meer tips over het besparen van water tijdens het douchen? Er is namelijk nog veel meer over te vertellen! Lees het artikel: zeeën van water (en geld) besparen met douchen.

Affiliate links. Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat als jij iets koopt via een link naar een webshop op deze pagina dat Groene Routines een klein percentage van de aankoopsom ontvangt van de webshop. Dit gebruiken wij om reclamevrij content aan te bieden wat jou kan helpen om duurzamer te leven.