Munt opnieuw kweken: voor altijd gratis munt!

Het internet staat er vol mee: de gezonde eigenschappen van het kruid genaamd Munt en de thee die je ervan kan maken. Eigenlijk ben ik niet zo’n theedrinker, geef mij maar koffie. Maar toch deed ik dit weekend een bosje munt in mijn mandje toen ik door de winkel van de lokale groenteboer liep. Was het een impuls aankoop? Ik weet het nog steeds niet. Het stond in ieder geval niet op mijn boodschappenlijst. Ik had er laatst iets over gelezen, dat zal het wel zijn geweest. Niet lang daarna was het dan zo ver: een grote kop verse muntthee stond te dampen op mijn bureau. En het beviel me goed! Toen dacht ik: als bosui opnieuw te kweken is, zou ik munt dan ook opnieuw kunnen laten groeien? Ik test het voor je! Heeft dit experiment de potentie om een nieuwe groene-routine te worden?


Zondag 12 september 2021

Vandaag start ik met het experiment om munt opnieuw te laten groeien. Na wat googlen kwam ik erachter dat je een takje munt gewoon in een glas water kunt zetten op een lichte plaats. Dus dat ben ik gaan doen! Ik heb een takje uitgezocht en een stukje van de onderkant afgesneden. Het takje heb ik in water gezet en op een plek gezet waar veel licht komt in de keuken. Maar je kunt munt ook prima op je vensterbank opnieuw laten groeien. Voor mij niet zo’n goed idee, want dan zal de kat er wel mee vandoor gaan.

Daar staat het takje waaruit hopelijk een mooie plant gaat groeien (hopelijk)! Het munttakje is nu zo’n 10 centimeter lang en heeft nog geen wortels. Hoe lang zal het duren voordat de eerste wortels verschijnen?


Zondag 26 september 2021

Twee weken later, het takje lijkt iets gegroeid. Maar verder gebeurd er nog vrij weinig. Ik heb het plantje in een ander glas gezet en verplaatst naar buiten. Eens kijken of dat verschil gaat maken. Hij ziet er in ieder geval nog mooi groen uit!


Donderdag 14 oktober 2021

Het weer begint slechter te worden en ik zie dat de onderste blaadjes aan het verleppen zijn. Help! Zal hij dood gaan? En het experiment afgelopen zijn? Maar als ik iets beter kijk zie ik iets anders. Ik zie dat halverwege het steeltje nu kleine worteltjes verschijnen. Zie eerste foto. Dat is gek, want hij heeft alleen met de onderkant van het steeltje in het water gestaan.

Ik knip daarom de onderkant van het steeltje af en zet hem weer in een glas met water. Dit keer wél met worteltjes, we zijn al iets opgeschoten! Met een nieuw vertrouwen zet ik het glas water op de vensterbank.


munt met wortel

Zondag 31 oktober 2021

Het is een mooie zonnige dag! Ook voor ons munt-stekje. Hij heeft ondertussen al flinke wortels gekregen. Hij doet het super goed. Binnenkort maar eens in een potje gaan zetten..


Zaterdag 6 November 2021

Het plantje is klaar om gepoot te worden. De wortels zijn al goed gegroeid en zijn nu zo’n 4 tot 6 centimeter lang. Ook verschijnen er aan de wortels al wat uitlopers! Om ervoor te zorgen dat de wortels niet gaan schimmelen in het water, is het nu tijd om het plantje te gaan poten. Tijd om een mooie pot te gaan zoeken voor deze jongen.


muntplantje in pot

En daar staat hij!


Vrijdag 19 November 2021

Het plantje is goed aan het groeien! Er komt een flinke uitloper aan. Deze knip ik af, zodat hij meer in de breedte kan gaan groeien.


munt plantjes stekken

Zaterdag 2 April

De muntplant is ondertussen volwassen en ik heb er al veel takjes van kunnen gebruiken. Hiernaast zie je een aantal takjes die ik in fles met koud water heb gedaan voor de smaak. Het viel mij op dat in koud water de takjes niet slap worden waardoor je ze na gebruik weer kunt stekken. Deze plantjes ga ik binnenkort in een pot stoppen en buiten zetten. Eens kijken wat dat gaat doen!


munt plantjes stekken buiten

Donderdag 16 juni 2022

De munt stekjes van 2 april zijn goed gaan groeien en staan buiten in een pot. Ze doen het buiten beter dan op de vensterbank. De plantjes worden voller en hebben een sterkere smaak. Elke dag zie je wel weer dat de stekjes wat gegroeid zijn. Erg leuk om te zien! Wekelijks kan ik er nu een paar takjes vanaf halen voor in een gerecht of om er muntwater van te maken. Voor altijd gratis munt? Volgens mij is het gelukt!


Conclusie muntplantjes stekken

Munt laat zich makkelijk stekken! Het enige wat je nodig hebt is een paar takjes munt uit de winkel, een vensterbank, tijd en een pot met grond. In de winter geef ik de plantjes twee keer per week water. De plantjes die buiten staan geef ik in de zomer als het warm is dagelijks een beetje water.