900.000.000. Dat is het aantal plastic flesjes dat jaarlijks over de toonbank glijdt volgens de Rijksoverheid. Dat is nogal een aantal. Ruim 11% van die flesjes komen in het milieu terecht, 100.000.000 stuks. Om dat te voorkomen betaal je nu ook 15 cent statiegeld over de kleine plastic fles (kleiner dan een liter). Voor de grotere variant betaalde je al 25 cent statiegeld, en dat blijft ook zo. Waar moet je op letten om je statiegeld terug te krijgen bij je volgende supermarkt bezoekje? Hieronder een checklist:

  1. Je kunt de plastic flesjes inleveren bij de bekende inleverpunten in de grotere supermarkten of ook bij grote (onbemande) benzinepompen;
  2. zorg ervoor dat je flesje uitgedeukt is en de barcode scanbaar;
  3. alleen de nieuwe flesjes met het statiegeldlogo erop worden geaccepteerd, je oude flesjes slikt hij niet;
  4. de ingeleverde flesjes worden gerecycled en niet opnieuw gebruikt zoals bij kratten bier en bierflesjes;
  5. blikjes kun je nu nog bij het PMD afval (de plastic-container) doen, maar eind 2022 zal hier ook statiegeld op komen.

Waarom is statiegeld op plastic flesjes belangrijk?

We kennen allemaal de term ‘plastic-soep’ ondertussen. En we weten het ondertussen dat dit probleem onze zeeën vervuild met giftige microplastics. De plastic-soep begint bij zwerfafval. Juist, dat plastic flesje dus. Het inzamelen van flesjes (maar ook blikjes later dit jaar) zorgt ervoor dat er naar schatting 90% minder flesjes in het mileu terecht komen. Op de 100 miljoen die in het milieu terecht komen zijn dat er toch 90 miljoen. Schoner voor je directe omgeving dus, maar ook op de lange termijn voor onze gezondheid. Want die microplastics komen gewoon terug doordat we kraanwater drinken of omdat we vis eten. Doe je mee? Statiegeld op plastic fles werkt namelijk en hoort wat mij betreft bij de lijst met goede groene routines!