Insecten zijn ontzettend belangrijk. Ze bestuiven onze groentes en fruit. Zonder dit bestuiven betekend dat we niet meer kunnen genieten van appels, courgettes, mango’s, paprika’s, frambozen, kersen, etc. Volgens deze website zijn maarliefst 181 van de 358 bijensoorten in Nederland bedreigd. En dan hebben we het alleen over bijen. Laten we ze dus een handje helpen door een knus huisje voor ze te maken! Een insectenhotel zelf maken van bamboe is niet moeilijk. Laten we beginnen!

Stap 1: Benodigdheden voor het insectenhotel

Insectenhotel zelf maken

Benodigdheden:
 • Zaag;
 • pen;
 • plankjes (2 van 30 x 10 cm);
 • meetlint;
 • 8 – 10 bamboestokken van 1,5 meter;
 • spijkers;
 • hamer;
 • schaar;
 • bolletje touw;
 • schroeven;
 • boormachine.

De bamboestokken heb ik uit eigen tuin gehaald en de plankjes had ik nog liggen.

Stap 2: plankjes zagen

Insectenhotel zelf maken

Zaag van de twee plankjes een balkje hout af van 6-10 cm. Dit worden de zijkanten van jouw insectenhotel. De balkjes die ik hier af zaag zijn 8 cm. Net hoe hoog je het insectenhotel zelf wilt maken!

Stap 3: het frame timmeren

Insectenhotel zelf maken

Insectenhotel zelf maken

Timmer de zijkanten en de bovenkant met spijkers aan elkaar. Eventueel kan je eerst houtlijm aanbrengen op de zijdes. Dat timmert makkelijker. Ik heb 8 spijkers gebruikt, op elke hoek 1.

Stap 4: bamboe zagen en bundelen

Maak zelf een insectenhotel

Maak je eigen insectenhotel

Zaag de bamboestokken in kleinere stukjes van ongeveer de diepte van jouw insectenhotel. Probeer te voorkomen dat de bamboetokken splijten. Ik gebruikte eigenlijk een zaag met te grote tanden. Een zaag met kleinere tanden is hiervoor geschikter. Eventueel kun je ook een snoeischaar gebruiken. Zorg ervoor dat je de bamboestok klemt tussen de schaar en een draaiende beweging maakt met de schaar. Hierdoor zet je gelijkmatiger kracht op de bamboestok en zal hij niet zo snel splijten. Zorg ervoor dat de stokjes een diameter hebben van tussen de 2 en 12 mm.

De bamboestokken bundelen

Als je de bamboe geknipt of gezaagd hebt dan kan je ze gaan bundelen. Dit kan met touw maar ook met bijvoorbeeld ijzerdraad. Net wat je zelf prettig vindt. Maak bundels van 10-15 bamboekstokjes. Zorg ervoor dat de touwjtes er strak omheen zitten en de stokjes daardoor niet kunnen bewegen. Na wat passen en meten had ik vier bundels gemaakt.

Stap 5: bundels vastzetten

Insectenhotel zelf maken

Met een aantal schroeven heb ik de bundels met bamboekstokjes vastgezet. Gebruik hiervoor schroeven van 30-50 mm lengte. Boor de schroeven door de buitenkant heen door de bodem en door één bamboestokje van de bundel. Door te boren zorg je ervoor dat de bamboestokjes niet splijten als je ze vastzet.

Stap 6: Jouw insectenhotel plaatsen

Insectenhuis plaatsen

Het beste staat jouw insectenhotel op een droge plek. Regen kan ervoor zorgen dat eitjes van de insecten wegspoelen of dat schimmel ze aantast. Probeer het hotel dan ook rechtop neer te zetten of te hangen. Plaats het hotel tot 2 meter hoogte op een plek waar het niet teveel waait. Het is mooi als er in de buurt bloemen te vinden zijn waarmee de insecten zich kunnen voeden.

Insectenhotel zelf gemaakt? Deel je ervaring!

Heb jij een mooi hotel gebouwd voor de insecten in jouw tuin? Deel je ervaring hieronder in de reacties! Ik ben benieuwd!