Lavendel stekken is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een takje van 5 tot 7 cm, water en wat geduld. In dit artikel lees je hoe ik door middel van propageren een nieuwe Lavendel plant kweek. Met deze methode zorg je ervoor dat het plantje nieuwe wortels ontwikkelt door hem in het water te zetten. Hierdoor hoef jij misschien geen nieuwe lavendelplant te kopen in het voorjaar. Scheelt weer! Lees je mee?

Wanneer Lavendel stekken?

Het beste kan je tussen juli en augustus beginnen met stekken. Op deze manier heeft de plant nog genoeg tijd om een gezond wortelstelsel groeien voordat de dagen korter worden. De plant heeft dan voldoende kracht om in het voorjaar weer volop uit te lopen.

Start Lavendel stekken: 14-09-2022

Lavendel Stekken

Stap 1: Lavendeltakje plukken en op water zetten

Daar staat het net geplukte lavendeltakje in een laagje water! Ik heb een takje zonder bloemknopjes gepakt. Hierdoor Het takje die we gaan gebruiken is 6,5 cm lang. De onderste rij blaadjes heb ik eraf gehaald zodat alleen het houterige takje het water raakt. Ik zet hem op een plek met half schaduw waar hij niet meer dan 4 uur zon per dag krijgt. Komende tijd ververs ik het water dagelijks.

19-09-2022

Het eerste worteltje ziet het licht!

Het is nog niet heel goed te zien, maar er schiet een klein worteltje uit het takje. Deze komt tevoorschijn op de plek waar ik eerder de blaadjes verwijdert heb. Het groeihormoon zorgt ervoor dat hier de nieuwe wortels groeien.

Wordt vervolgd!

Bronvermelding

Uitgelichte foto bovenaan de pagina: Anders Nord, unsplash.com