Je hebt het vast al vaak genoeg gehoord. Door minder lang te douchen kan je water en gas besparen. Als het je ouders niet waren vroeger dan lees je het wel overal online in blogs. Oh wacht.. Voordat je wegklikt wil ik je uitdagen om er toch nog eens over na te denken. Bepaal snel aan de hand van dit korte stappenplan of je jouw douche-routine nog eens moet heroverwegen, spoiler: je kunt écht veel besparen. Laten we snel een duik nemen aan de hand van deze simpele formule!

De besparen-met-douchen-formule:

We gaan nu in een simpele formule al onze douch-data stoppen. De formule luidt alsvolgt:

aantal minuten douchen * aantal dagen per week * aantal weken per jaar * gemiddelde kosten per douchebeurt

Stel, ik douche per dag 9 minuten op 40 graden en heb een gangbare HR-ketel op mn zolder hangen en ik heb geen waterbesparende douchekop. Dan worden mijn kosten per jaar:

9 minuten * 7 dagen * 52 weken * €0,045(bron) = € 146,18

Water en geld besparen met deze formule

Oké, duidelijk. We hebben we kosten in beeld gebracht. Nu gaan we een aantal dingen veranderen, namelijk: het aantal keer douchen in de week, de tijd hoe lang je doucht, we kopen een waterbesparende douchekop en we douchen niet op 40 graden maar op 25 graden.

5 minuten * 4 dagen * 52 weken * €0,0145(bron) = € 15,08

Wait, what?? Dat is 10% van het bedrag dat we kwijt waren in het eerste voorbeeld! Om water en energie te besparen met douchen hebben we wel een investering gedaan: we hebben een waterbesparende douchekop gekocht. Deze zijn vaak tussen de € 30,- en € 45,- . Met de investering erbij zitten we dan rond de € 60,- aan kosten voor dit jaar. Volgend jaar heb je die investering niet, dus dan zit je wél op de € 15,08. Met een huishouden van twee personen wordt de situatie alsvolgt:

Kosten en geld besparen met douchen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar na het schrijven van dit blog weet ik wel wat ik ga doen. Ik ben zelf eigenlijk ook een beetje verbaasd dat het verschil zo groot kan zijn. Doe jij mee met het besparen op jouw douchebeurt? Laat het mij weten in de comments!

Let op: we hebben met gemiddelden gerekend. Hierdoor kan het zo zijn dat bij jou de kosten anders uitvallen. Maar het geeft natuurlijk wel een goed beeld. We hebben hierin de stijgende gasprijzen niet meegenomen, waardoor jouw besparing er ook nog eens anders uit kan zien.