Zuinig leven. Het klinkt misschien als iets saais. Maar niets is minder waar. Zuinig en duurzaam leven kan juist heel leuk zijn en het kan veel voldoening geven. Met kleine aanpassingen kan je al snel een groot verschil maken. Door radiatorfolie op de muur achter de verwarming te plakken, geen eten weg te gooien, goed met je koelkast om te gaan, of door bijvoorbeeld groente van het seizoen te verbouwen. Huur jij een woning? Of heb jij een koophuis? Kijk snel welke tips voor een zuinig leven voor jou van toepassing zijn.

Tips voor een zuinig leven

Keuken

 1. De koelkast: je grootste vriend als het gaat om het bewaren van eten, maar met de manier waarop je er mee om gaat kan je veel energie besparen! Lees de 11 tips om energie te besparen op je koelkast!
 2. Koken: je huis hoeft niet meteen van het gas af om geld, energie en het milieu te sparen. Door slim gebruik te maken van jouw keukenapparatuur bijvoorbeeld.
  • Zo is het gebruik van een airfryer vaak een groenere keuze dan het gebruik van een heteluchtoven of een frituurpan. Heb je beide? Ontdek de verschillen tussen de airfryer en de oven.
  • Zet zoveel mogelijk de deksel op de pan tijdens het koken. Zo blijft de warmte meer in de pan.
  • Ga je een pan afgieten? Doe de stop in de gootsteen en laat het kookwater afkoelen in je wasbak. Zo verdwijnt de warmte en energie niet direct door je gootsteen en geeft het water de warmte af aan de ruimte in plaats van het riool.
  • Zet de afzuigkap uit als je klaar bent met koken.

Verwarming

Het verwarmen van je huis kan jouw energierekening flink omhoog stuwen. Lees 10 tips hoe je minder gas/energie kunt verbruiken met het verwarmen van je huis. Hier alvast drie tips:

 1. Gebruik radiatorfolie: Deze folie zorgt ervoor dat de stralingswarmte van de radiator niet de muur in trekt, maar de ruimte weer in kaatst.
 2. Maak je verwarming schoon: een radiator kan een verzamelplek worden van stof of huisdierharen. Als dit in de binnenkant van de verwarming zit dan blokkeert deze viezigheid de luchtstroom door de verwarming. En dit is nu juist de belangrijkste functie van de radiator.
 3. Zorg voor de juiste waterdruk: Meestal wordt een waterdruk van tussen de 1,5 en 2,0 bar geadviseerd. Zit je hieronder, dan moet jouw CV meer moeite doen om de warmte door de verwarmingsbuizen te verplaatsen.

Benieuwd naar meer tips? Lees hier nog 7 tips om duurzaam te verwarmen.

zuinig leven is duurzaam leven

Verlichting

In huis heb ik alle gloeilampen vervangen door LED-lampen. Dit levert mij een besparing van zo’n 50 euro per jaar op voor 6 lampen. Lees welk verschil duurzame verlichting maakt. Makkelijk toepasbaar en de besparing begint vanaf het moment dat je de nieuwe lamp erin gedraaid hebt.

Gebruikte vs. nieuwe spullen

Tweedehands spullen kopen via marktplaats of Vinted is een geweldige manier om zuinig te leven. Er staan veel weinig gebruikte spullen op marktplaats. Het grote voordeel is dat je er niet veel meer op afschrijft. Zo heb ik laatst een playstation 3 verkocht voor 60 euro die ik drie jaar geleden voor 75 euro gekocht had. Grofweg heeft de playstation mij dus 5 euro per jaar ‘gekost’. Als ik hem destijds nieuw gekocht had voor 599 euro dan was het verschil tussen de inkoop & verkoopprijs veel groter geweest. Een ander voordeel is dat alleen het ophalen van het product wat brandstof kost. Een volledig nieuw product kost alleen voor de productie al veel CO2.

 1. Tips om goede spullen te vinden op marktplaats lees je hier.
 2. Tips om mooi kleding te kopen op vinted vind je hier

Andere goede routines om zuinig te leven

Routines zorgen ervoor dat je zonder al teveel moeite handelingen op een zelfde manier uitvoert. Hieronder een aantal routines die jou geld en energie gaan besparen:

 1. Voor het slapen gaan. Belangrijk moment! Want als je nu iets vergeet uit te zetten, dan heeft dat heel wat uren effect. Vraag jezelf altijd af voordat je naar bed gaat: “Kan ik nog één ding extra uitzetten?”. Denk dan aan een radiator op een kamer waar je niet vaak komt, de thermostaat, een stekker die ergens nog in zit of misschien is er wel een kraan aan het druppelen. Maak deze gewoonte je eigen en je zult zien dat je in no-time altijd een ronde doet door het huis voordat je onder de wol kruipt.
 2. Ontdooi een aantal keer per jaar je koelkast. Lees hoe je energie kunt besparen op je koelkast.
 3. Controleer eens per maand of er geen apparaten zijn die stiekem veel stroom verbruiken. En beperk je sluipverbruik!

Kruiden zelf kweken in plaats van kopen

Kruiden die je in de winkel koopt kan je gemakkelijk zelf stekken of weer opkweken. Lees bijvoorbeeld hoe je een munt-takje kunt stekken. Het principe van deze methode is voor veel planten hetzelfde. Zo kun je basilicum of andere kruiden ook op dezelfde manier opkweken. Bosui of prei zet je in een glas water en ook daar komen weer wortels aan waarna de bosui of de prei weer aangroeit. En een klein schijfje tomaat kan je zo tien jonge tomatenplantjes opleveren.